chiftele de post

Chiftelute de post

In general, atunci cand avem pofta de chiftele de post, cel mai complicat este sa obtinem consistenta perfecta, astfel incat sa nu se imprastie in momentul gatirii. Daca alegem sa le preparam la cuptor, lucrurile devin putin mai simple, insa la prajire, apare riscul sa se imprastie in tigaie, in lipsa oului.

Astfel, este foarte important sa maruntim foarte bine ingredientele, astfel incat la final sa obtinem o pasta omogena si relativ fina. Iar pentru chiftelele coapte, mai exista o solutie eficienta: putem folosi tava pentru briose. Ungeti fiecare spatiu cu ulei si faina si apoi asezati compozitia modelata de chiftelute.

Iata doua variante de chiftele delicioase de post:

Chiftelute de post cu ciuperci si linte

In cazul acestei retete, lintea si fulgii de ovaz formeaza o pasta lipicioasa care ofera o buna consistenta a compozitiei. Puteti varia cantitatile, in functie de gust, dar nu uitati sa le maruntiti bine, manual sau cu blender-ul.

Ingrediente necesare

  • 100 g de linte rosie uscata;
  • 250 g de ciuperci (oricare dintre speciile preferate);
  • 100 g de fulgi de ovaz (de recomandat fulgi fini de ovaz);
  • 1 frunza de dafin;
  • 2 catei de usturoi;
  • 1 ceapa;
  • 1 legatura de patrunjel;
  • Sare si piper dupa gust;
  • Ulei de masline;
  • Mai puteti folosi, de asemenea, condimente si alte ierburi aromate in functie de gust: cimbru, soia, oregano, boia iute sau dulce, ardei etc.

Mod de preparare
Fierbeti lintea intr-o cratita mica impreuna cu frunza de dafin timp de 10 minute. Chiar daca nu se fierbe complet, nu trebuie sa va faceti griji pentru ca nu este nevoie.

Scurgeti apoi apa, inlaturati frunza de dafin si puneti lintea, ciupercile, ceapa, usturoiul si patrunjelul in blender. Amestecati-le pana la omogenizare.

Puneti apoi amestecul obtinut intr-un bol, adaugati fulgii de ovaz, sarea, piperul si condimentele si amestecati totul bine cu mana. Dupa ce ati obtinut un amestec ferm si omogen, formati chiftelultele si asezati-le intr-o tava, pe hartie de copt si stropiti-le cu putin ulei de masline. Lasati-le apoi la cuptor pana ce se rumenesc.

Chiftelute de post cu soia si cartofi

Daca ai chef de gatit si vrei sa variezi putin meniul de post, iti prezentam inca o reteta pentru chiftelute delicioase de post, de data aceasta din cartofi si soia.

Ingrediente necesare

  • 40g de soia (granule);
  • 1 cartof de dimensiune medie copt;
  • 1 catel de usturoi;
  • 1 ceapa de dimensiune medie taiata fin;
  • O mana de capere maruntite;
  • O jumatate de legatura de patrunjel taiat marunt;
  • Un varf de lingurita de boia afumata;
  • 3 linguri de pesmet;
  • Sare, piper si orice alte condimente doresti, dupa gust;
  • Ulei de masline.

Mod de preparare
Fierbeti soia timp de 2-4 minute, iar apoi scurgeti bine apa si asezati granulele de soia intr-un vas. Aveti grija sa stoarceti cat mai bine apa, prin presarea unei site.

  • Coaceti cartoful pana este bine patruns, curatati-l si dati-l pe razatoare.
  • Caliti usturoiul si ceapa intr-o tigaie, alaturi de 2-3 linguri de usturoi.
  • Adaugati apoi toate ingredientele intr-un bol si amestecati-le bine pana obtineti o pasta omogena, iar apoi formati chiftelutele si folositi tigaia cu ulei de masline pentru a le praji.

Simplu si usor, nu-i asa? Pofta buna!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

sixteen − 10 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.