beneficiile somnului

Mai inteligenti dupa un pui de somn

Putini dintre noi avem parte de sapte pana la noua ore de somn pe noapte, dupa cum ne recomanda medicii. Multi dintre cei care au destul timp sa doarma ziua nu o fac, de frica sa nu-si strice somnul de noapte. Cercetatorii de la Universitatea de Medicina Weill Cornell din SUA sustin, insa, ca un somn scurt in timpul zilei nu afecteaza somnul nocturn.

De-a lungul a patru zile, cercetatorii au facut exercitii de logica si memorie cu un grup de 32 de adulti. In cea de-a patra zi, adultilor li s-a cerut sa traga un pui de somn intre orele 14.00 si 16.00. In urmatoarele patru zile, au continuat testele, dar au sarit peste somnul de dupa-masa. In ziua in care au dormit si in ziua urmatoare toti subiectii au obtinut rezultate mai bune la exercitii, iar scurta odihna de dupa-amiaza nu a tulburat deloc somnul de noapte.

„Aveti ceasul biologic setat pentru dormit un anumit numar de ore. Daca puteti sa adormiti in timpul zilei, inseamna ca aveti nevoie de acel somn”, spune dr. Thomas Roth, specialist in tulburarile de somn de la Spitalul Henry Ford din SUA.

Nu toti putem dormi ziua. Daca ne facem siesta in timpul zilelor de weekend, ne va fi suficient, spun cercetatorii.

Odihna devine si mai importanta acum, in sezonul rece, cand virozele si racelile sunt tot mai frecvente si ne imbolnavim mai des, din cauza lipsei de vitamine si a agresiunii factorilor de mediu. Carentele de vitamine se manifesta printr-o stare de oboseala permanenta, tonus fizic si psihic diminuat, lipsa de concentrare sau alte probleme mai grave chiar. Astfel, este momentul potrivit sa ne intarim sanatatea printr-un aport suplimentar de vitamine, pe care le putem asimila din fructe si legume proaspete sau suplimente.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four − four =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.