De auzit, mai toti am auzit de aceste asa-zise legi, ele fiind, de fapt, cugetari amuzant-paradoxale, cu aplicatii in toate domeniile vietii cotidiene. Cand, unde si cum au aparut, cine a fost, daca a existat celebrul Murphy – iata intrebari al caror raspuns l-am gasit in „Legile lui Murphy”, volum aparut in 1995, la Editura Dalsi.
Inainte de a intra in subiectul propriu-zis, sa facem o paralela cronologica intre al nostru plai mioritic si nu doar Vestul salbatic al Statelor Unite ale tuturor posibilitatilor.
Asteptand sub senilele tancului lui Ivan cel Groaznic eliberator
Prin 1949, la noi, multi dintre bunicii tinerilor de astazi inca mai asteptau, cu naivitate, sa vina americanii. N-au venit, naruindu-ne speranta ca ne vor scapa de sub senilele tancului lui Ivan cel Groaznic eliberator.
Ed Murphy, viu si natural!
Tot in 1949, cand noi ii asteptam ca pe sfintele moaste, militarii americani autoizbavitori lucrau de zor la cel putin un proiect important al NASA.
Printre ei, si capitanul inginer Ed Murphy, autorul primei si singurei legi originale (celelalte au fost create, in cea mai mare parte, de autori anonimi). In 1977, in Los Angeles Times, ziaristul George E. Nicholson a relatat cu lux de amanunte povestea primei legi.
Ed Murphy lucra, la baza Fortelor Aeriene Edwards, din Murdoc – California, in cadrul proiectului Viking. Intr-una din zile, s-a enervat ca o banala curea de transmisie functiona anapoda, a exclamat, excedat: „Daca e vreo probabilitate sa o faca prost, o va face!”. Reprosul, adresat cu naduf, il viza pe un tehnician care imbinase prost capetele curelei buclucase.
Cateva saptamani mai tarziu, la o conferinta de presa, seful lui Murphy, colonelul Stapp, a declarat ca succesele obtinute in cercetari se datorau increderii lor in „legea lui Murphy, ca si efortului permanent pentru a preintampina posibilele ei consecinte negative”.
Presa intra in actiune
Preluand expresia lansata de colonelul Stapp, ziaristii au facut ca Murphy sa devina celebru, chiar daca „nasul de botez” al primei legi a fost colonelul ramas in anonimat.
De atunci, alte asemenea legi, axiome, postulate, principii s.a. au creat murphologia, un fel de filozofie a vietii de zi cu zi, al carei principiu de baza e musai sa fie zambetul de pe buzele fiecaruia.
„Zambeste! Maine va fi mai rau!”, iata inca o lege a lui Murphy care confirma cele de mai sus.