ingrijirea implanturilor dentare

Ingrijirea implanturilor dentare

Dintii sunt creati dintr-un material foarte rezistent. Totusi in lipsa ingrijirii adecvate, sanatatea dintilor si a gingiilor poate fi afectata de diversi factori nocivi. Acelasi lucru este valabil si in cazul dintilor artificiali, precum sunt cei montati prin implant dentar. In prezent tot mai multi oameni apeleaza la implanturile dentare, ca solutie pentru inlocuirea dintilor ce au fost pierduti din diferite motive sau a celor care sunt bolnavi si nu mai pot fi salvati prin alte metode.

Implanturile dentare sunt bine acceptate de catre corp si rezistente in timp, insa pentru a ne bucura cat mai mult timp de un zambet perfect, va trebui sa acordam implanturilor dentare aceeasi grija pe care o acordam si celor naturali. Astfel, ne putem asigura ca zambetul perfect va rezista mai mult timp si chiar vom face economie pe termen lung, evitand interventii si proceduri stomatologice costisitoare. Va prezentam in acest articol cateva sfaturi pentru ingrijirea implanturilor dentare.

Probleme generate de lipsa ingrijirii corecte a implanturilor dentare

Daca resturile de mancare nu sunt curatate foarte bine, acestea favorizeaza dezvoltarea bacteriilor la baza dintilor si la marginea gingiilor. Astfel, chiar daca dintii artificiali implantati nu se pot caria, gingia de la baza acestora se poate inflama si infecta.

Tot din cauza inmultirii bacteriilor, sigiliul biologic format in zona in care gingia intalneste titanul poate sa se distruga, lasand infectia sa patrunda spre osul care sustine implantul si sa duca la complicatii sau reabsorbtia acestuia.

Respiratia urat mirositoare este o problema destul de des intalnita, in special in lipsa unei igiene orale corecte. Acest lucru este valabil si in cazul implanturilor.

Ingrijirea implanturilor dentare

Nu este foarte greu sa te bucuri de implanturi dentare sanatoase si aspectuoase. Pentru asta, trebuie sa urmezi 3 pasi cat se poate de simpli: periajul, utilizarea atei dentale si clatitul bucal, daca se poate cu apa de gura.

Periajul dentar
Frecventa cu care trebuie sa iti speli dintii cu periuta de dinti trebuie sa fie de cel putin 2 ori pe zi, dimineata si seara. Nu exista nici o diferenta intre modul in care iti speli dintii naturali si modul in care iti speli dintii artificiali (implanturile dentare).

Alegerea unei periute de dinti poate sa fie ceva mai dificila, in conditiile in care ai nevoie de o periuta cu peri moi, care sa nu irite gingiile sau sa zgarie implanturile. Este ideal sa folosesti si periile interdentare, deoarece in felul acesta poti obtine o curatare de foarte buna calitate.

Conform studiilor efectuate de specialistii stomatologi, periuta electrica de dinti este mai eficienta, oferind o curatare superioara celei manuale. Mai mult, periutele electrice sunt dotate cu senzori care previn periajul prea agresiv, care ar putea irita gingiile sensibile. Periajul trebuie sa se faca fara graba si sa dureze cel putin doua minute pentru fiecare arcada. Nu uitati sa periati limba si gingiile, deoarece acest lucru ajuta la improspatarea respiratiei si la mentinerea sanatatii gingiilor.

Ata dentara sau dus bucal
Utilizarea atei dentare este deosebit de importanta. Exista mai multe tipuri de ata dentara, asadar, trebuie sa acorzi o atentie sporita atei pe care o achizitionezi. Vei putea descoperi ata subtire, ata groasa, ata cu ceara sau ata fara ceara. De regula, ata dentara cu ceara aluneca mult mai bine pe suprafetele dentare. Pentru a descoperi ata potrivita pentru tine, poti intreba medicul stomatolog sau poti incerca mai multe variante. Scopul final este acela de a patrunde in zone in care periuta nu poate sa o faca.

Daca nu acordam atentie folosirii atei dentare, ne putem rani gingiile, care se pot inflama si infecta. O alternativa fara efecte secundare si mai eficienta o reprezinta dusurile bucale. Acestea folosesc un jet puternic de apa curata (sau apa de gura) pentru a curata resturile alimentare si placa bacteriana dintre dinti si de sub marginea gingiilor. Eficacitatea lor a fost demonstrata si sunt o metoda de ingrijire foarte buna in cazul implanturilor dentare.

Clatitul bucal
Ultima etapa a ingrijrii dentare zilnice o reprezinta clatitul bucal. Clatirea gurii se face cu apa de gura nediluata si trebuie sa dureze cel putin un minut. La fel ca si periajul, clatitul bucal trebuie sa se faca de doua ori: o data dimineata si o data seara. Dupa clatirea gurii ar fi bine sa nu mai consumam nimic, cel putin 30 de minute. Exista multe tipuri de apa de gura, insa este important sa alegem una care se potriveste perfect situatiei noastre (anti placa bacteriana, pentru gingivita, paradontoza etc.).

Clatitul bucal nu inlocuieste periajul si curatarea cu ata dentara, ci doar se face in completarea acestora. Totusi, daca nu va aflati acasa, puteti folosi apa de gura si fara periaj, pentru indepartarea resturilor alimentare si inhibarea dezvoltarii bacteriilor.

Dupa cum observati, desi dintii artificiali sunt foarte rezistenti (chiar mai rezistenti decat cei naturali), acestia au nevoie de ingrijire permanenta si vizite periodice la dentist, precum cei naturali.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

7 + eight =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.