Cuptoarele cu microunde sunt aparate electrocasnice extrem de versatile. Acestea pot fi utilizate pentru a gati, dezgheta si reincalzi alimentele si bauturile. Cuptoarele cu microunde folosesc unde electromagnetice de inalta frecventa, care cauzeaza moleculele de lichid prezente in mod natural in limente sa vibreze.
Aceasta „frecare” a moleculelor genereaza caldura, incalzind si gatind mancarea. Practic, microundele incalzesc si gatesc mancarea din interior spre exterior, fiind astfel o metoda mai eficienta de gatit decat cele clasice, pe aragaz sau in cuptor.
Avantajele cuptoarelor cu microunde
Cuptoarele cu microunde functioneaza rapid si economisesc energie in comparatie cu alte metode de gatit conventionale. Un cuptor cu microunde bun este eficient si usor de utilizat, necesitand mai putina supraveghere decat aragazurile sau cuptoarele clasice. Puteti seta temporizatorul si temperatura si va puteti ocupa de alte treburi pana mancarea este gata. Mai mult gatitul intr-un cuptor cu microunde de calitate nu va incalzi bucataria, precum cuptorul clasic electric sau pe gaz.
Pentru anumite tipuri de alimente, cuptorul cu microunde poate fi folosit si impreuna cu cuptorul conventional, pentru a reduce timpul de gatire. Alimentele pot fi dezghetate la microunde si apoi gatite la cuptorul clasic. Scurtarea timpului de preparare al mancarii reduce riscul de boli provocate de alimentele care sunt tinute la caldura pentru a se dezgheta.
Beneficii nutritionale
Utilizarea unui cuptor cu microunde poate preveni pierderea vitaminelor si a mineralelor importante din produsele alimentare. De exemplu, vitamina C si potasiul sunt adesea pierdute in timpul procesului de fierbere. Alt exemplu: pregatirea broccoliului la microunde previne pierderea glucosinolatului, un compus important din broccoli, ce este considerat responsabil pentru prorietatile sale anticancerigene. De asemenea, pentru ca alimentele nu se ard in cuptorul cu microunde, vor exista mai putine pierderi de nutrienti si de vitamine, precum vitaminele A si E, care nu vor mai fi distruse prin oxidare.
Dezavantajele cuptoarelor cu microunde
Peste 90% dintre gospodariile din SUA sunt echipate cu astfel de cuptoare, iar situatia este probabil asemanatoare si in tara noastra. Chiar daca prezinta multiple avantaje, precum am scris mai sus, datorita modului de functionare, exista cateva elemente de avut in considerare si precautii atunci cand folosim un cuptor cu microunde. Chiar daca sunt rapide si eficiente, aceste cuptoare au si cateva dezavantaje.
Deshidratarea
Microundele actioneaza asupra moleculelor de apa din mancare. Din acest motiv, alimentele cu un continut ridicat de apa tind sa se gateasca mai bine, iar alimentele cu un continut scazut de apa sunt predispuse la uscare in timpul gatitului. Carnea, ouale si branza au tendinta de a se intari in cuptorul cu microunde, daca nu sunt gatite la putere redusa. In plus, preparatele mari se pot prepara neuniform, mai puternic in exterior si mai putin in interior, daca setarea puterii nu este corespunzatoare.
Rumenirea
In timpul gatirii, aerul din interiorul cuptorului cu microunde ramane la temperatura camerei, total diferit decat in cazul unui cuptor conventional. Intr-un cuptor clasic, gatirea se face prin incalzirea aerului, care treptat usuca si rumeneste suprafata exterioara a mancarii. Acest lucru nu se intampla in cuptorul cu microunde, in care nu vom putea, deci, rumeni. Acest lucru poate fi un dezavantaj, atat pentru textura, cat si pentru prezentare, in functie de preparatul dorit.
Coacere neuniforma
Proprietatile fizice si electrice ale fiecarui produs alimentar determina cat de repede si cat de uniform se va gati acesta in cuptorul cu microunde. Microundele pot penetra, in genera, la o adancime de 2-3 centimetri de la suprafata spre interior. Mancarurile mai groase de atat se vor gati in exterioar, iar apoi, prin inductie si in interior. Astfel, in cazul alimentalor de mari dimensiuni, coacerea poate fi mai neuniforma decat in cazul unui cuptor clasic. Gatirea neuniforma paote produce zone fierbinti si zone crude, care pot contine bacterii periculoase. Tocmai din acest motiv, se recomanda folosirea de termometre speciale pentru a masura temperatura din interiorul mancarii in mai multe puncte.
Posibile pericole
Exista unele pareri care spun ca gatitul in cuptorul cu microunde poate fi periculos pentru sanatate in mai multe feluri, inclusiv prin creare de agenti cauzatori de cancer, eliberarea de radioactivitate in mediu si chiar slabirea sistemului imunitar. Exista putine dovezi care sa sustina aceste afirmatii, iar serviciul de siguranta alimentara din Statele Unite ale Americii declara ca mancarea preparata la microunde este sigura. In plus, cercetarile problicate in Jurnalul de Stiinta in Nutritie, a aratat ca gatitul in cuptorul cu microunde nu afecteaza negativ proprietatile chimice ale produselor alimentare.
Consideratii finale
Pentru a evita orice probleme si a beneficia din plin de avantajele cuptoarelor cu microunde, este indicat sa alegeti un aparat de calitate, de la un producator cunoscut. Despre acestea si multe alte informatii utile in bucatarie gasiti in revista efamilia. In final, nu uitati sa folositi doar vase de sticla si ceramica in cuptorul cu microunde. Evitati recipientele din plastic sau orice alt ambalaj care se poate topi. De asemenea, dupa incalzire, lasati mancarea sa stea putin in cuptor inainte de servire. Pofta buna! 🙂