beneficiile cartofilor

Beneficiile oferite de cartofi

Chiar daca este un aliment comun, caruia nu i se acorda prea mare importanta, cartoful ofera nutrienti unici si are multiple beneficii pentru sanatate. Cartoful este un tubercul, care asigura nutrientii plantei pentru o crestere sanatoasa si viguroasa. Astfel, cartofii contine vitaminele A, B si C, magneziu, potasiu, fosfor, fier si apa.

In diete

Cartoful nu contine colesterol si este foarte slab in grasimi. Cu toate astea, modul in care sunt preparati cartofii pot schimba valorile nutritionale oferite. Astfel, adaosurile foarte bogate in grasimi precum uleiul, laptele, smantana, cascavalul sau untul, care sunt de obicei folosite in mancarurile pe baza de cartofi, cresc exagerat de mult indicele caloric al mancarii. Alt exemplu ar fi cartofii prajiti, care contin aproximativ 400 kcal la 100 de grame, mult mai mult decat 100 de grame de cartofi fierti, care contin doar 80 de kcal.

Tratarea afectiunilor de sanatate

Chiar daca in prezent apelam la medicamente mult mai complexe, pe vremuri tusea era tratata foarte eficient cu ajutorul compreselor de cartofi. Cartofii au proprietati antioxidante (fiind bogati in vitamina C), anti-iritante si anti-inflamatorii, putand fi folositi ca remediu in multiple afectiuni precum artrita, guta sau reumatismul. Pentru aceste tratamente se consuma, de obicei, suc proaspat de cartofi.

Remediu anti-stres

Vitamina B6 continuta de cartofi este eficienta in procesul de reinnoire celulara, mentinand sanatatea sistemului nervos si a echilibrului psihic. Aceasta stimuleaza, de asemenea, formarea dopaminei si serotoninei, neuro-transmitatori folositi in reglarea dispozitiei. Astfel, greu de crezut, cartofii sunt un bun remediu anti-stres.

Pentru sanatatea pielii

Continutul complex, bogat in magneziu, zinc si vitaminele B si C face din cartofi un ingredient foarte util in crearea de produse cosmetice pentru mentinerea sanatatii si frumusetii pielii. Pentru piele, cartofii se folosesc de obicei sub forma de masca (cartofi rasi combianti cu miere) si sunt foarte eficienti in tratarea iritatiilor si arsurilor superficiale.

Ca orice alt aliment, cartofii trebuie totusi folositi cu moderatie. Un consum exagerat de cartofi inseamna un aport prea mare de amidon si zahar, ce ingreuneaza digestia si poate creste glicemia. De asemenea, cele mai sanatoase retete includ cartofii la cuptor su legume si verdeturi si, in nici un caz, cartofii prajiti.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 + one =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.